Om KHLG

Västmanlands-Dala nations egen orkester med balett. Uppsala är vår hemvist och vi framträder regelbundet på tillställningar som riktar sig till studenter, men vår verksamhet sträcker sig även utanför studentlivet. Vi har framträtt på olika företag, vid stadsspelningar och vid olika festivaler. Vi spelar en skön blandning av svängiga låtar, gamla som nya, och med spel- och dansglädje som syns. Offentligt visar sig Kruthornen i rosa overaller, vit smokingskjorta, svart fluga, röda strumpor, och svarta skor. Baletten bär gula overaller med svart topp under till vardags, men klär sig betydligt mer elegant när vi uppträder. Vår klädsel är studentikos men ändå välordnad och fräsch. Nuförtiden kan medlemmarna också synas med balkesterns egna pins, som vi beställt genom mera.se där vi är VIP-medlemmar.


Pin med ab Kruthornen & Letta Gardets sköldar från mera.se.

Orkestern

Uppsalas snyggaste och förmodligen mest rosa orkester: Kruthornen!

Våren 2015 fyllde orkestern modiga 55 år vilket firades med succéspexet ”Rosa Pantern”. Nu laddar Kruthornen för nya övermodiga äventyr! Vilka det blir kommer ni snart kunna läsa mer om här!

Kuriosa

Trots att orkestern inte hade overaller från allra första början, finns det första dokumenterade fallet av en studentförening som bär just overall hos oss. På omslaget till skivan ”Dancing with Kruthornen” från 1966 bär orkestern rosa overaller, men då i en något mörkare nyans än i dag.

Baletten

Uppsalas snyggaste balett: Letta Gardet!

Vad vore en orkester utan en balett? Inte tillräckligt tyckte någon sådär en dag i november, 1967 var det visst. Baletten ses oftast framför orkestern när det är dags att stå på scen och trots att de vanligen är klädda i gula overaller har de på scen mer temaenliga kläder, allt beroende på om det är cancan eller något annat som framförs.

För ett tag sedan fyllde baletten 50 år. Våren 2017 satte därför Letta Gardet tillsammans med Kruthornen upp jubileumsspexet Letta Ankar, vilket blev en stor succé! Dessförinnan, 2012, firades balettens 45:e levnadsår med spexet Därom twista de Letta, vilket naturligtvis också blev succé. Missade du föreställningarna eller vill du se dessa fantastiska spex igen? Eller något av de tidigare? Hör av dig till vår kassör på: kassor@khlg.se för information om hur du kan få tillgång till videor.

Historia

ab Kruthornen & Letta Gardet

År 196O yttrade den dåvarande andre kuratorn p& Västmanlands-DalaNation, sedemera STIM-chefen och finansmannen Håkan Gezelius de ack så bevingade orden: ”Det är skrutt att nationen inte har en egen orkester.” Detta ledde till att vid en punschsammankomst hos densamme den 21 november samma år bildades formellt en promenadorkester som kallades promenadorkestern.

Redan vid Lucia-gasken 1959 hade man haft den första spelningen, varvid framfördes Wien bleibt Wien som debutnummer. Vid sammanträde den 22 mars 1961 antog man namnet Kruthornen och samtidigt beslöts att inge en ansökan om anslutning till nationen.

Orkesterns enhetliga klädsel bestod de första åren av vita murarkavajer och ett bevis på att Kruthornen blivit någorlunda accepterade inom nationen var att man för instrument och kavajer fick disponera en gammal telefonhytt.

En förklaring när det gäller ”ab” före namnet Kruthornen är på sin plats. Epitetet tillkom 1965 då orkestern införskaffat de på den tiden röda overallerna. Flera orkestermedlemmar menade att iklädda dessa overaller sig de närmast ut som representanter för någon firma. Lämpligt var därför att man kallade sig ”aktiebolaget Kruthornen”, varvid ”ab” skulle skrivas med små bokstäver.

Kruthornen hade under första delen av 1960-talet mycket gott horn, men krutet var stundom ej så explosivt. Så med ens svepte som en vårvind i november dessa contractande och plieande härligheter, vilka lystra till namnet Letta Gardet, in på scenen. ab Kruthornen delgavs genom denna nyinvestering så mycket nytt och friskt kapital att explosiviteten därefter varit av astronomisk dignitet. Detta äktenskap gick av stapeln i november 1967.Den enda nackdelen med detta är att baletten ibland skymmer orkestern.

Ovanstående historik är, med vissa omskrivningar, som klippt och stulen ur uppsatsen ”Studentorkestern ab Kruthornen25 år” av Christer Hjorth som återfinnes i volym 14 av Västmanlands-Dala nations skriftserie (d v s uppsatsen återfinnes där, ej Christer Hjort som i och för sig, om inte återfinns, så åtminstone finns), dit också hänvisas för ytterligare och utförligare historisk information.

Martin Argenyius
Senast modifierad 1995-04-10