ab Kruthornen & Letta Gardet

År 196O yttrade den dåvarande andre kuratorn p& Västmanlands-DalaNation, sedemera STIM-chefen och finansmannen Håkan Gezelius de ack så bevingade orden: ”Det är skrutt att nationen inte har en egen orkester.” Detta ledde till att vid en punschsammankomst hos densamme den 21 november samma år bildades formellt en promenadorkester som kallades promenadorkestern.

Redan vid Lucia-gasken 1959 hade man haft den första spelningen, varvid framfördes Wien bleibt Wien som debutnummer. Vid sammanträde den 22 mars 1961 antog man namnet Kruthornen och samtidigt beslöts att inge en ansökan om anslutning till nationen.

Orkesterns enhetliga klädsel bestod de första åren av vita murarkavajer och ett bevis på att Kruthornen blivit någorlunda accepterade inom nationen var att man för instrument och kavajer fick disponera en gammal telefonhytt.

En förklaring när det gäller ”ab” före namnet Kruthornen är på sin plats. Epitetet tillkom 1965 då orkestern införskaffat de på den tiden röda overallerna. Flera orkestermedlemmar menade att iklädda dessa overaller sig de närmast ut som representanter för någon firma. Lämpligt var därför att man kallade sig ”aktiebolaget Kruthornen”, varvid ”ab” skulle skrivas med små bokstäver.

Kruthornen hade under första delen av 1960-talet mycket gott horn, men krutet var stundom ej så explosivt. Så med ens svepte som en vårvind i november dessa contractande och plieande härligheter, vilka lystra till namnet Letta Gardet, in på scenen. ab Kruthornen delgavs genom denna nyinvestering så mycket nytt och friskt kapital att explosiviteten därefter varit av astronomisk dignitet. Detta äktenskap gick av stapeln i november 1967.Den enda nackdelen med detta är att baletten ibland skymmer orkestern.

Ovanstående historik är, med vissa omskrivningar, som klippt och stulen ur uppsatsen ”Studentorkestern ab Kruthornen25 år” av Christer Hjorth som återfinnes i volym 14 av Västmanlands-Dala nations skriftserie (d v s uppsatsen återfinnes där, ej Christer Hjort som i och för sig, om inte återfinns, så åtminstone finns), dit också hänvisas för ytterligare och utförligare historisk information.

Martin Argenyius
Senast modifierad 95-04-10

Orkestern

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>